twitter

Salam Petang Ahad..

hari ni saya cuma nak berkongsi berkenaan satu artikel yang saya cedok di sini 

ARTIKEL : MEMILIH MAKANAN YANG SELAMAT

Mengapa memilih makanan yang selamat?
Memilih makanan yang selamat penting untuk mengelakkan keracunan makanan.

Bagaimana untuk memilih makanan yang selamat?

Pilih bahan mentah yang SEGAR:
  • Sayur-sayuran dan buah-buahan
  • Tidak layu, kecut, bertukar warna dan busuk
  • Ikan
  • Kulit yang bersinar dan berwarna terang dan tidak diselaputi oleh lendir yang tebal
  • Cerah dan matanya tidak tenggelam
  • Segar dan insangnya berwarna merah cerah (bukan perang atau kering)
  • Tidak berbau busuk
  • Isi yang kenyal
  • Udang
  • Tidak rosak, kulitnya lutsinar tanpa tompok-tompok hitam
  • Tidak berbau busuk
  • Daging
  • Segar dan tidak berselaput
  • Tidak busuk
  • Unggas
  • Segar
  • Tidak busuk dan tidak bertukar warna
  • Lihat kepada kegemukan di dada dan kelicinan kulitnya
  • Telur
  • Tidak retak atau bocor
  • Tidak terlalu tua atau terlampau banyak najis dan kotoran pada kulit telur
  • Bijirin/kekacang
  • Tidak berkulat
  • Tidak dicemari oleh serangga atau bahan asing
  • Tidak dicampur dengan bahan lain yang lebih murah
Pilih makanan yang SELAMAT:
  • Makanan dalam tin
  • Tin itu tidak kemek, kembung atau berkarat
  • Tudungnya tidak kembung
  • Tidak bocor
  • Belum tamat tarikh luput
  • Makanan yang dibungkus
  • Tidak bocor atau kotor
  • Tidak menggunakan bahan bercetak (majalah dan surat khabar) untuk membungkus.
Pilih makanan yang telah DIMASAK dengan SEMPURNA:
  • Daging yang telah dimasak dengan sempurna, berwarna perang di bahagian dalamnya
  • Ayam yang telah dimasak mempunyai jus yang berwarna jernih dan tidak berwarna merah jambu apabila dicucuk dengan garfu
  • Ikan yang telah dimasak mesti mudah dipisahkan isi dari tulang dan tidak berwarna merah jambu
  • Telur kuning dan putih tidak jernih atau lutsinar

    ### tetapi saya tertanya tanya juga dalam kehidupan sehari hari kita, sempat ke utk kita lakukan semua ini terutamanya kepada ibu ibu bekerjaya.. kalau hari minggu tak pe la jugak kan, kalau hari bekerja?
 ## itu la pentingnya utk kita mengambil supplement supaya segala nutrien yang perlu di dalam badan kita cukup selalu. 
 ## Jadi saya cadangkan pengambilan MEAL SHAKE dan ESP supaya keperluan rumahtangga anda semua Insya Allah sejahtera dan sihat

Berminat? sila hubungi saya (,") 

Azieda [Ieda/Zieda] 
Shaklee Independent Distributor [ID No : 885659] 
013-9706041| bisnes.sufi@gmail.com 
FB : http://www.facebook.com/azieda.shaklee
Sunday 25 November 2012 | 0 comments | Labels: ,

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...